Tandletsel

Bent u gevallen of heeft u een ongeluk gehad waarbij uw voortand is gebroken? Bij dit soort tandletsel is het belangrijk om snel contact op te nemen met de praktijk, zodat we u zo snel mogelijk kunnen helpen. Ook als uw kind is gevallen of een ongeluk heeft gehad, waarbij het melkgebit is beschadigd, is het belangrijk om gelijk contact op te nemen met de praktijk. Zo kunnen we de mogelijke schade aan het nog niet doorgebroken gebit proberen te voorkomen.

Tandletsel in het blijvende gebit:

Neem indien mogelijk de afgebroken stukjes tand mee, omdat deze soms weer vastgezet kunnen worden. Indien een tand echt uit de mond is gevallen, is het belangrijk om deze, indien mogelijk, zo snel mogelijk weer terug te plaatsen. Pak hierbij de tand altijd bij de kroon en raak de wortel vooral niet aan. Maak de wortel ook niet met de vingers of met een tandenborstel schoon.

Als de wortel niet schoon is,  spoel deze dan af (niet langer dan 10s) met melk of lauw water en plaats de tand terug in de kaak. Als het niet lukt om de tand terug te plaatsen, leg deze dan onder de tong of in een bakje met melk. Hoe sneller de tand teruggeplaatst wordt, hoe beter de prognose is. In de praktijk spalken we de losse tand vast aan de buurtanden. Zo is de kans het meest groot dat de tand weer vast groeit in de kaak, maar dit kunnen wij niet altijd garanderen.

Tandletsel in het melkgebit:

Uitgevallen melktanden worden niet meer teruggeplaatst. Toch is het ook bij schade aan het melkgebit belangrijk om langs te komen, zodat wij kunnen beoordelen of er een risico is voor de blijvende tanden, die nog in ontwikkeling zijn. Daarnaast kan er ook gekeken worden of er mogelijk afgebroken stukjes tand in de lip terecht gekomen zijn.