Kroon- en brugwerk
Indien een tand of kies zodanig disfunctioneert in vorm en functie, kan een kroon de oplossing bieden. Een kroon is eigenlijk een kapje dat over de afgeslepen tand of kies geplaatst wordt. Op deze manier wordt de vorm en functie weer gerestaureerd en is het esthetisch gezien ook een mooie oplossing. Vaak is een kroon van porselein en/of metaal gemaakt.
De behandeling van een kroon
Tijdens de eerste zitting, wordt er eerst voldoende tandweefsel weggeslepen om ruimte te maken voor de kroon. Vervolgens worden er afdrukken gemaakt voor de tandtechnieker. Hij zal de kroon precies zo maken, dat hij mooi over de afgeslepen tand of kies past. Ook zal hij ervoor zorgen dat de kleur en de vorm mooi aansluit bij de rest van uw gebit.
Eerst krijgt u tijdelijk een noodkroon. Deze zal 2 weken later weer worden verwijderd, om de echte kroon te plaatsen. Als de kroon goed past en naar wens is, zal deze definitief op de tand of kies worden vastgelijmd met een speciaal cement.
De behandeling van een brug
Indien u een tand of kiest mist, kan er een brug worden gemaakt. Neem bijvoorbeeld een rijtje met drie kiezen. Als de middelste kies verloren gaat, blijft er een gat over en dat gat kan opgevuld worden met een zwevende tand of kies.
De twee buitenste kiezen of tanden, die hiervoor ook worden omslepen zullen dienen als de pijlers van de brug. Hiertussen zit de zwevende tand of kies, die het gat opvult.
Eigenlijk bestaat een brug uit twee of meer kronen die met elkaar verbonden zijn door een zwevende kies. De behandeling is dus ook gelijk aan die van een kroon, alleen moeten er meerdere tanden of kiezen omslepen worden en dat betekent dat de eerste zitting wat langer duurt.